Wearables pentru detectia si monitorizarea apneei in somn
Sindormul de apneea in somn (SAS) este o problema medicala care se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului. 

Au fost identificate 3 tipuri principale de apnee: 

  • apneea obstructiva care apare ca urmare a relaxarii muschilor gatului in timpul somnului
  • apneea centrala care apare atunci cand creierul nu trimite semnalele corecte catre muschii care controleaza respiratia
  • apneea complexa care are ambele cauze

6% din populatie sufera de apnee. 90% dintre persoanele cu apnee nu sunt diagnosticate. In timp, apneea in somn poate conduce la tensine arteriala, probleme cardiace, atacuri cerebrale, diabet. Creste probabilitatea de AVC (atac vascular cerebral) cu 60%. 
 

Exista 2 metode traditionale de diagnostigare a SAS:

  • Polismonografia: se realizeaza intr-un laborator de somnologie, sub supravegherea unui specialist; este o metoda costisitoare si este rezervata cazurilor mai dificile
  • Poligrafia: se realizeaza la domiciliul pacientului, folosindu-se un aparat portabil

 1) Remedē - neurostimulator implantabil pentru tratarea apneei centrale

Frecventa respiratiei in timpul somnului este controlata de creier. Acesta trimite semnale catre diafragma (muschiul respiratiei; separa cavitatea toracica de cea abdominala) prin nervii frenici controland astfel respiratia. Atunci cand creierul nu mai trimite semnalele corecte, nu mai poate controla diafragma si se produce apneea. Pe termen lung, apneea poate duce la complicatii precum probleme cardiace, obezitate sau daibet. Pe termen scurt, se manifesta prin calitatea scazuta a somnului.  

Remedē este un neurostimulator implantabil care trimite semnale electrice catre nervii frenici, pentru a compensa semnalele emise de catre creier si pentru a restabili frecventa normala a respiratiei. 

Device-ul seamana cu un stimulator cardiac, singura diferenta este ca firele nu merg catre inima, ci catre vasele se sange apropiate nervului frenic. Astfel, detecteaza semnalele electrice pe care creierul le trimite catre diafragma si le ajusteaza, restabilind astfel respiratia.  

Remedē a primit aprobarea FDA luna aceasta (Octombrie 2017) si este primul dispozitiv din lume de acest tip. 

Remede Device 

 

2) WatchPat 

 Este primul sistem care diagnosticheaza apneea obstructiva prin analiza parametrilor fiziologici preluati de la deget. 

Este usor de folosit, fiind format dintr-o bratara si un sistem prins pe deget. In urma testelor clinice, s-a demonstrat o acuratete de 90% in detectia corecta a apneei (comparativ cu metoda standard). 

Are aprobare FDA si a fost cumparat in Octombrie 2017 de Mayo Clinic. 

 

 WatchPat

 

3) NightBalance plasture pentru persoanele care au fost diagnosticate cu apnee in somn provocata de pozitia de dormit. 

Apneea obstructiva este provocata de relaxarea muschilor gatului si  limbii in timpul somnului. Astfel, se blocheaza caile respiratorii si apare apneea. La peste 50% din pacientii cu apnee, aceasta este provocata de pozitia de somn. 

Cercetatorii au demonstrat ca dormitul pe o parte nu blocheaza caile respiratorii.  

Solutia pentru apneea in somn provocata de pozitia de dormit este o pozitie corecta. 

NightBalance se comporta ca un “trainer” de pozitie: acesta contine un senozor care monitorizeaza continuu pozitia de dormit si reactioneaza la aceasta cu o vibratie soft in timpul somnului. Aceasta vibratie  ii permite user-ului sa se intoarca pe partea potrivita fara sa ii perturbe somnul. 

Este un device de marimea unui iPod, fiind usor de purtat si folosit. Se ataseaza unei curele care este prinsa pe piept. 

Este produs de o companie din Olanda si se gaseste pe piata in Europa de Nord si de Vest.
Video...

NightBalance

4) SomnaPatch (Somnarus) plasture care detecteaza apneea obstructiva la toate nivelele de severitate. 

Sistemul, format dintr-un plasturele atasat pe frunte si un altul pe nas, masoara presiunea nasala, saturatia sangelui, pulsul, efortul respirator, perioada de somn si pozitia corpului.

Plasturele diagnosticheaza apneea cetrala fata de cea obstructiva. 

Cantareste mai putin de 30 de grame si este foarte usor de folosit, comparat cu metoda standard de diagnosticare a apneei obstructive, care este mai greu de folosit, fiind formata din  multe fire.  

Sistemul a fost prezentat la conferinta SLEEP in 2017 si inca nu are aprobare FDA. 

 

SomnaPatch