Wearables care monitorizeaza activitatea cardiaca si detecteaza fibrilatia atrialaUna dintre cele mai des intalnite aritmii cardiace (batai neregulate ale inimii) este Fibrilatia Atriala (FA).
Aceasta afecteaza aproximativ 33 de milioane de persoane la nivel global (0.5% din populatia globului). Mai exact, 1 din 4 persoane cu varsta peste 40 de ani prezinta riscul de a dezvolta FA. 
Este principala cauza a atacurilor vasculare cerebrale (AVC): 2 din 3 AVC-uri ar putea fi evitate daca FA ar fi detectata la timp si tratata. In 70% din cazuri, FA este asimptomatica (nu prezinta simptome).

Metoda standard de diagnosticare a aritmiilor este EKG (electrocardiograma) sau Holter (EKG portabil). Holterul, pe langa faptul ca este inconfrotabil (prezinta 12 electrozi lipiti pe piele care sunt conectati cu fire la aparatul pe care pacientul il poarta in buzunar), nu poate detecta aritmiile in timp real (Holterul achizitioneaza semnalele EKG continuu, timp de 24-72 h, dupa care semnalul este analizat offline, de catre un software sau de catre medic). 

Tehnologia actuala ne permite monitorizarea cardiaca continuua si chiar detectia aritmiilor in timp real. 
Odata cu lansarea ultimului "smart watch", Apple incepe cercetarea in acest domeniu. 

AppleWatch seria 3
Ultimul ceas lansat de compania Apple care, printre altele, monitorizeaza ritmul cardiac, ar putea fi folost si pentru a identifica si fibrilatia atriala (FA).
Compania tocmai a inceput un studiu in acest sens impreuna cu Universitatea Stanford. Astfel, folosind algoritmi de Deep Learning, se doreste identificarea FA din ritmul cardiac masurat cu ceasul Apple. 

Un studiu realizat de startup-ul Cradiogram impreuna cu Universitatea din San Francisco si folosind Apple Watch 3 pentru a masura ritmul cardiac, a demonstrat o detectie a  FA cu o acuratete de 97%. Studiul a fost realizat pe un lot de approx. 6000 de persoane. 

Pentru a masura ritmul cardiac, Apple, ca si alte device-uri portabile care masoara ritmul cardiac, foloseste tehnologia PPG (photoplestymograpgy): ultilizeaza semnale electrice derivate din lumina reflectata datorita modificarilor fluxului sanguin in timpul activitatii inimii. 

KardiaBand 

Este un senzor de EKG atasat pe cureaua unui ceas (AppleWatch). Este produs de compania AliveCor, care initial a aparut pe piata cu un senzor de masurare a EKG care putea fi atasat pe spatele telefonului mobil. 
EKG-ul este masurat prin punerea degetului mare pe senzor. Este sufiecienta o inregistrare de 30 de secunde pentru a identifica o posibile aritmie. Daca aceasta este identificata, applicatia Kardia app din ceas  iti va da de stire si va permite transmiterea semnalului EKG masurat catre medic. 

In filmulet puteti vedea cum se foloseste KardiaBand.
Pretul bratarii este de 199$ la care se mai adauga un abonament anual de 99$ care include conexiunea cu medicul.

Website AliveCor